Pazarlama faaliyetlerinde kullanabileceğimiz en önemli teknik diyebiliriz. Marka ve firmaların ilgili olduğu Pazar’ı ve hedef kitleyi bölerek hedef kitleye yönelik stratejik planlamalar oluşturmasını hedefleyen bir yöntemdir.
Türkçe adıyla bölündürme de diyebiliriz. Pazar içinde var olan grupları, pazarlama temsilcisinin dileği ve ürün özellikleri göz önünde bulundurularak belirleme işidir.
🔎 Segmentasyon, geleceğe dair alacağımız pazarlama kararlarında önümüzdeki toz ve gaz bulutlarını dağıtır.
SEGMENTASYON ÇEŞİTLERİ
Segmentasyon’un türü hedefimize göre değişiklik göstermektedir. Aşağıdaki segment tiplerinden birisini veya birden fazlasını bir araya getirip kullanabilir yada farklı stratejiler oluşturup kendi segmentasyonumuzu yaratabiliriz.
1️⃣ Demografik Segmentasyon
Her sektörde kullanılabilir. Demografik Segmentasyon ile hedef kitle tanımlaması daha doğru yapılırken yeni çıkacak olan ürün ve hizmetin geliştirilmesine önemli katkıda bulunur.
2️⃣ Coğrafik Segmentasyon
Coğrafi bölümlere göre hedefleme yapmayı sağlar. Müşterilerinizi bulunduğu ülkeye, şehre, kent merkezinde mi kırsalda mı yaşadıklarına göre, nüfus yoğunluğuna hatta iklime göre gruplara ayırabilirsiniz.
3️⃣ Davranışsal Segmentasyon
Davranışsal bölümlendirme, hedef kitle yada potansiyel müşterilerin bir ürün yada hizmete ilişkin tercihleri onların herhangi bir ürüne yaklaşımlarını belirlemede yardımcı olur.
4️⃣ Psikografik Segmentasyon
Hedef kitlenin nasıl bir aileye sahip, onların harcama alışkanlıklarını kim etkiliyor?, Ürünlerimizin alınmasını sağlayacak unsurlar nelerdir? vb soruların cevap bulduğu, onların hayat tarzı ve değerlerine ilişkin olan bölümlendirmelerdir.

📌 Efektif bir kampanya yaratmanız için müşteri segmentasyonu’nun akıllıca kurgulanmış olması gerekir, böylece kampanyayı sadece hedef kitleye yönelterek maksimum verim sağlanabilir.
📌 Sınırlı kaynaklarınızı en verimli şekilde kullanmanızı sağlar.
📌 Her bir müşteri grubunun pazardaki konumu, varoluşu, müşteri davranışı, beklentileri ve ihtiyaçları farklıdır. Satış ekibinizi bu Segmentasyonu modeline göre düzenleyebilirsiniz.
📌 Bütçe ve zaman verimliliği sağlar.
📌 Doğru müşteri grubundan alacağınız geri bildirimler ürün ve hizmetinizi geliştirmenize yarar.
🔎 Segmentasyon küçük gruplara böldüğü için değerli bir yöntemdir. Böylece emin olmadığınız bir Pazar’a nasıl ulaşabileceğinizi anlarsınız.
🔎 Müşteri grubunu doğru analiz edip Segmentasyonu anladıktan sonra bu bilgileri müşteri ile olan bütün etkileşimlerinizi kişiselleştirmek için kullanabilirsiniz.
🎯 Müşteri Segmentasyonu hedefleme ile ele ele gider. Segmentasyon, kitlenin bölünmesine yardımcı olur ve hedefleme, onların dikkatini nasıl çekeceğinizdir.
🔘 Sadece müşteriye değil onun segmentine de odaklanmayı unutmamak gerekir. Bu şekilde müşterinize hem kişisel hem de segmente yönelik hizmetler, tavsiyeler ve öneriler sunarak müşteriniz için daha fazla seçme hakkı ve güç sağlarsınız.
Müşterinizin yaşam döngüsünün hangi aşamasında olduğunu doğru analiz etmeniz, doğru yerde – doğru zamanda – doğru mesajı müşterinize iletmenizi sağlar. Bu da müşteri deneyimini geliştirmenize ve doğru temas noktalarını bulmanıza yardımcı olur. Her bir aşama müşteri deneyimini geliştirmek için bir fırsattır. Bu aşamalar sırasında uygun mesajı vermek, müşteri deneyiminizi olumlu sonuçlandırmanızı sağlar.
☑️ Sonuç olarak; İş dünyasında başarı Müşteri Memnuniyeti ile gelir.